Associació Valenciana d'Empreses Culturals i d'Oci Educatiu

L’empresa valenciana AUCA PROJECTES EDUCATIUS acaba de participar en el I Congrés Internacional de Lleure Educatiu i Acció Sociocultural celebrat en la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés – URL.

Un punt de trobada entre especialistes de l’educació en el lleure i l’acció sociocultural i turística d’arreu del món, amb l’objectiu de compartir experiències, crear sinergies i generar coneixement sobre el lleure educatiu, per tal d’allunyar el mantra que relaciona educació no formal amb no professionalització.

Des de l’experiència de la seua empresa amb seus a València, Alacant i Castelló, Jorge Fernández Civera, Silvia Andrés González i Ximo Valero acaben de tornar del congrés barceloní, on han presentat la comunicació titulada “De la professionalitat del voluntariat implicat a la professionalització de la tasca: un camí d’aprenentatge”.

El seu propòsit: defensar la importància d’ajudar i reconéixer a les entitats socials per tal que puguen continuar duent a terme la seua tasca com a motor de la innovació social. Sinergies que permeten el disseny de projectes d’oci i de vacances amb sentit educatiu.

  • I és que el lleure educatiu reporta molts beneficis per a les persones que, després, es traslladen al conjunt de la societat.
  • I és que encara falta més reconeixement per part de la societat per valorar l’efecte que el lleure educatiu i l’acció sociocultural tenen en l’àmbit de la transformació social.
  • Entre els reptes assenyalats: la necessitat de més inversió, formació i reconeixement per garantir que l’educació en el temps lliure arribe als col·lectius més vulnerables.

COMUNICACIÓ D’AUCA PROJECTES EDUCATIUS

La intervenció de Jorge Fernández Civera, Silvia Andrés González i Ximo Valero en el Congrés pretenia respondre a la pregunta de si és possible harmonitzar els fins de l’Animació Sociocultural, entesa com una didàctica de la participació, amb la realitat d’una empresa la fi última de la qual és recuperar en el menor temps possible, i amb la màxima eficiència, una inversió prèviament realitzada?

Aquesta proposta de treball parteix de dues premisses.

La primera d’elles és que existeix no sols l’espai, sinó la necessitat de compartir de manera transversal la gestió de projectes socioculturals entre l’administració pública, la societat civil organitzada i un teixit empresarial compromés irrenunciablement amb els fins de l’Animació Sociocultural. 

La segona, és que aquest sector parteix del fet innegable que les anomenades empreses d’oci educatiu continuen amb l’estigma de ser considerades no professionals a l’hora de discernir qui deu / pot / ha de gestionar activitats i projectes d’Animació Sociocultural.

Un fet és que aquest mantra continua vigent, a pesar que un alt percentatge de serveis estan externalitzats a entitats privades, no sols des de la mateixa administració mitjançant contractes públics, sinó també, i de manera progressiva, des d’associacions i/o fundacions, i a pesar igualment que la majoria dels professionals del sector exerceixen a l’empara del Conveni Col·lectiu d’Oci Educatiu i Animació Sociocultural.

Actualment, AUCA PROJECTES EDUCATIUS treballa amb col·lectius de la infància, majors, adolescència i joventut i persones adultes de forma coordinada amb l’Associació Abast Animació.

Si voleu ampliar informació sobre el Congrés, podeu consultar el següent recurs relacionat:

https://acortar.link/FdiJ3Z

(Pròximament, més informació a la intranet de l’AVECOE)

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *