Associació Valenciana d'Empreses Culturals i d'Oci Educatiu

JORNADA 2
9 d’abril de 2024. Cambra de Comerç – Castelló

INSCRIPCIÓ GRATUÏTA

JA HAN COMENÇAT LES JORNADES AVECOE AMB ELS ODS

L’Associació Valenciana d’Empreses Culturals i d’Oci Educatiu (AVECOE) ha començat les Jornades Professionals “PER UNA CULTURA I OCI EDUCATIU COHESIONAT, SALUDABLE I SOSTENIBLE. AVECOE amb els ODS”, un projecte dut a terme amb el suport de la Generalitat Valenciana, a través de la Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge.

Les sessions formatives i de treball van començar ahir, 27 de març, amb la Jornada número 1, dedicada a la Igualtat, Diversitat, Inclusió i Accessibilitat en una convocatòria que va treballar els següents ODS: ODS 4: Educació de qualitat, ODS 5: Igualtat de gènere, i ODS 10: Reducció de les desigualtats. Tots tres aplicats a les empreses culturals i d’oci educatiu valencianes.

SEGONA JORNADA: SALUT I BENESTAR

La programació continuarà el pròxim mes d’abril en Castelló. L’ODS número 3, dedicat a la Salut i el Benestar, centrarà els continguts d’aquesta segona jornada professional, que tindrà lloc en la Cambra de Comerç de Castelló.

L’ODS 3 tracta de garantir una vida saludable i promoure el benestar per a tots i totes en totes les edats. Però, quina diferència n’hi ha entre la salut i el benestar? Mentre la salut es refereix al cos i a l’absència de malalties, el benestar se centra en la qualitat de vida totalment. Entren en joc aspectes com la satisfacció en el treball, les relacions interpersonals, l’autoestima, sentir-se realitzat/ada… També la relació amb la natura, una alimentació adequada i l’activitat esportiva.

L’ODS 3

Si la salut millora la qualitat de vida de les persones, la salut al desenvolupament sostenible repercuteix favorablement en la participació activa de la comunitat en activitats vinculades a orientar, precisament, un estil de desenvolupament sostenible possible.

Per a aconseguir un part de l’ODS 3 és necessari també millorar l’alimentació així com fomentar estils de vida saludables, en especial l’envelliment actiu, per a mantindre la gent sana en la vellesa. Una tasca de prevenció.

La salut i el benestar provoquen una dràstica millora en la qualitat general de vida d’una persona. Entenent la salut com un estat complet de benestar físic, mental i social, aquest ODS es relaciona també amb la necessitat de reduir la contaminació ambiental a escala global.

Aquesta sessió es fonamenta en visualitzar els elements clau que projecten la complexitat i la transversalitat de la salut i el benestar amb el tractament de dos eixos principals:

ALIMENTACIÓ SALUDABLE. Com treballar temes relacionats amb l’alimentació considerada Saludable, Segura, Satisfactòria, Sostenible, Solidària i Social. Una manera de protegir la nostra salut i la del nostre entorn, prenent decisions ben informades.

ESPORT, SALUT I VIDA ACTIVA. Conscienciar a la nostra comunitat sobre la importància de la bona salut i d’un estil de vida saludable (esport, socialització, contacte amb la natura…). Donar a conéixer el dret de totes les persones a accedir a uns serveis de salut de qualitat. Una actuació que es pot fer a través de centres educatius, campaments i albergs, centres de majors, escoles esportives, tallers educatius, clubs, equips i organitzacions per a promoure una millor salut per a tots, especialment per als més vulnerables, com les dones, la infància i els majors o les persones amb discapacitat. Per a desenvolupar aquestes tasques, calen professionals amb formació sobre les experiències innovadores i terapèutiques.

PROGRAMA MATINAL

La ponència i sessió pràctica del matí versarà sobre “Alimentació saludable i projecte educatiu en l’espai de migdia”. Participaran Gemma Salvador Castell i Oriol Carbonell.

Gemma Salvador és dietista i nutricionista; coordinadora de programes d’alimentació saludable i sostenible en la Subdirecció general de Promoció de la Salut. Agència de Salut Pública de Catalunya.

Oriol Carbonell és gerent de l’empresa 7 i TRIA i directiu de FUNDESPLAI.

Tots dos parlaran de què s’entén per alimentació saludable i sostenible i de com transformem amb èxit els menús seguint criteris nutricionals i de sostenibilitat. La jornada vol introduir recomanacions sobre com superar les barreres i les reticències per a estendre l’alimentació saludable i sostenible als menjadors escolars amb exemples pràctics de com es treballa amb els infants, les seues famílies i la resta d’agents implicats. Criteris de compra que prioritzen l’alimentació local, de temporada, sostenible i a un preu just; estratègies per a la reducció del malbaratament; possibilitats d’intervenció educativa en el temps lleure dels infants i joves seran altres assumptes a abordar. Es tracta d’explicar formes de treball per a obtenir qualitat, eficiència, innovació, sostenibilitat, diversitat, pluralitat, compromís, responsabilitat i l’honestedat. Es tracta, finalment, de superar el desconeixement i la visió parcial del treball de les empreses culturals i d’oci educatiu, entitats i de la societat en general en l’abordatge d’una feina professional.

Durant la ponència s’intercalaran exercicis pràctics entre els continguts teòrics, per a garantir la comprensió dels conceptes i conéixer la seua aplicació en l’empresa.

PROGRAMA VESPERTÍ

PONÈNCIA de Xiroi Pastor.

El professor d’educació física Xiroi Pastor farà una intervenció destinada a “L’activitat física i la socialització. Els beneficis dels estils de vida actius i col·lectius per a la salut comunitària”. Es tracta d’una intervenció destinada a conscienciar a la nostra comunitat sobre la importància del model educatiu salutogènic així com la seua aplicació. Una sessió per a parlar de l’activitat física com a instrument per a la socialització i motor de canvi. A més, Xiroi Pastor aportarà diverses experiències, com ara, el Projecte EVA, amb metodologies participatives per determinar els actius de salut. També es farà l’anàlisi d’un cas pràctic (Projecte Educatiu STRAVA), amb els Aprenentatges Serveis derivats. Finalment, s’intercanviaran idees d’experiències reals per a la pràctica empresarial, teixint xarxa comunitària de salut.

PONÈNCIA d’Alexandre Rose

Representant de l’empresa Terapia Aventura, Alexandre Rose parlarà de “La promoció del benestar psicològic a la natura: l’experiència terapèutica”. En la seua intervenció parlarà dels diferents tipus de salut: benestar físic, mental, emocional i social. De la promoció del benestar psicològic als equips i usuaris, el nou repte postpandèmia. També s’introduiran conceptes com ara la ecopsicologia i la relació de les persones amb el medi ambient, la teràpia basada en la natura (el valor de la natura per al foment del benestar), i de la metodologia experiencial que fan servir, amb experiències innovadores.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *